Meduses
La presència de meduses a la costa és un fenomen natural que principalment té lloc durant la primavera i gran part de l’estiu. Amb l’arribada de la calor, les aigües costaneres es barregen amb les masses d’aigua oceànica que els corrents i els vents arrosseguen cap a la costa facilitant l’arribada de les meduses a la costa.
Com prevenir les picades?
Una medusa no us atacarà però mai s’han de tocar, ja que tot i mortes, conserven el seu poder urticant durant hores. És important protegir la nostra pell del contacte amb les meduses. Les cremes solars i la roba de bany que cobreix la major part del cos són mesures que podem prendre per evitar el contacte estret amb els tentacles de les meduses.
Què fer si ens pica una medusa?
El dolor d’una picada de medusa és molt similar al d’una cremada. Es produeix una erupció a la pell que pot ocasionar molèsties que poden aparèixer diverses vegades en funció de cada espècie. Habitualment, la reacció local desapareix als pocs dies, encara que en alguns casos el dolor perdura durant setmanes.
Si us pica una medusa seguiu aquests consells:
- No fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces.
- Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacles, si són visibles.
- Rentar la ferida amb aigua salada. Mai aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.
- Aplicar gel durant 5 minuts sobre la zona de la picada. Ho podem fer amb una bossa de plàstic, mai directament el gel sobre la pell. Si la coïssor no desapareix hi tornem a aplicar gel una altra vegada, durant 5 minuts més.
- Per evitar la infecció de la ferida, es pot aplicar un antisèptic a la pell 3-4 vegades al dia, durant 48-72 hores.
Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, cal anar al centre d’atenció sanitària més proper.
Podeu baixar un PDF amb fitxes de les meduses més habituals del nostre litoral de l’Institut de Ciències del Mar i la Generalitat de Catalunya.